ZŠMR

Listopadoví romantici

Tak už je listopad, měsíc urousaných pacek. Takto by nám tento podzimní měsíc představil Nepilův pohádkový pejsek Baryk.

Z hlediska literární historie je listopad výjimečný měsíc. V listopadu si připomínáme významná výročí velikánů české literatury. 7. 11. uplynulo 210 let od narozeni K. J. Erbena a 6. 11. uplynulo 185 od úmrtí K. H. Máchy. Oba se nesmazatelně zapsali do české literární tvorby svým nesmrtelným dílem. První zmíněný napsal sbírku balad Kytice a druhý napsal lyricko-epickou skladbu Máj.

V hodinách literatury v 8. třídě aktuálně probíráme období romantismu a tam právě zmínění autoři spadají. Pro zpestření hodiny jsme si zkusili uspořádat do správného pořadí poházené verše balady Vodník a také skladby Máj.

Překvapivě se nám lépe – vlastně úplně bezchybně – podařilo poskládat pořadí veršů Vodníka. Skládali jsme pasáž, kde je popisován vodníkův dvůr – jezero. Zcela jsme si představovali, jak to tísnivě a nepřívětivě pro člověka pod hladinou působí.

S Máchovým Májem už jsem si tak jistí nebyli. Notoricky známé první verše problém nedělaly, ale za chvíli už jsme nevěděli, kdy ten tichý mech šeptal a kdy svou lásku slavík růži pěl?

A ještě na závěr jednu zajímavost. Oba tito autoři se v listopadu nejen narodili, ale také zemřeli. Jen K. J. Erben zažil o poznání více listopadů než K. H. Mácha.